ojciec grzegorz

Temat: kompresyjne złamanie kręgosłupa, zmiany meta?
... codziennie Depakine-Chrono 500; czy skutkiem ubocznym może być tak silne odwapnienie kości? odebrałem dzisiaj oznaczenie markerów AFP, CEA i HCG jedynie AFP jest wyraźnie powyżej normy (17.75) pozostałe są w okolicach...
Źródło: topranking.pl/1851/kompresyjne,zlamanie,kregoslupa,zmiany,meta.php



Temat: kompresyjne złamanie kręgosłupa, zmiany meta?
odebrałem dzisiaj oznaczenie markerów AFP, CEA i HCG jedynie AFP jest wyraźnie powyżej normy (17.75) pozostałe są w okolicach zera (0.4 i 0); wynika z tego chyba, że ognisko pierwotne może...
Źródło: topranking.pl/1851/kompresyjne,zlamanie,kregoslupa,zmiany,meta.php


Temat: Poddaje się :(
Witaj Isza! Mam podobny problem i też latam od lekarza do lekarza i nic.Załamać się -nic nie da bo nerwy tylko potęguja chorobę.U mnie marker -39 i nic! Jeden lekarz-czekamy inny leczymy analogami bo jak się pojawi cysta to znowu operacja,a jeszcze inny -wyciąć wszystko.Czasami nie mam siły.Już zaczynam jeżdzić po onkologach,czy to nic innego ale marker CEA jest w normie.Myslę że...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,62118088,62118088,Poddaje_sie_.html


Temat: Poddaje się :(
Witaj Endohashi. Mnie też martwi mój marker ca125 -69 (przed laparo-77). Moim zdaniem powinien się zmniejszyć po usunięciu torbieli i stanu zapalnego. W którym dniu cyklu robiłaś badanie i co to za marker CEA? Robiłam jeszcze ca19-9. Jest w normie. Sama robię te badania bo lekarz pewnie by mi ich nie zlecił ale i tak nie wiem co dalej. Taka zgadywanka. Nie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,33396,62118088,62118088,Poddaje_sie_.html


Temat: Uwaga!
Ja miałam robione markery nowotworowe w szpitalu , jak byłam na reumatologii.Są dobre, tzn każdy ma nazwę i parametry. I tak: AFP(wątrobowe) 6,52ng/ml (norma 0,0-8,6) CA125(trzustka i jajniki)14,2U/ml(12-65) CA15-3(sutka)7,3 U/ml(normy nie znam) CA 19-9(p.pokarm,żoł-jelitowe, trzustki)17,9 U/ml (0-37) CEA<0,5(płuc i przełyku)(0-3) i markery wzw(wątrobowe) HBsAg-ujemne, anty-HCV-ujemne. Lrkarz stwierdził,że nie mam nigdzie zmian rakowych, to najważniejsze. Gorzej mam z Rtg stawów rąk.Mam w nich...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,36118,77728815,77728815,Uwaga_.html


Temat: Pół roku po zabiegu i mam stany podgoraczkowe
norma 320 amylaza krew 95 norma 90 GGTP 50 norma 55 Dechydrogenaza 120 norma 240. Nie wiem co jest grane z moim organizmem. Stawiam na trzustke. Dodam jeszcze ze szumi mi...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,30099,69679507,69679507,Pol_roku_po_zabiegu_i_mam_stany_podgoraczkowe.html


Temat: co to sa markery???
Lista nowotworów i przypisanych mu markerów nowotworowych tzw.antygenów Podane normy mogą nieco odbiegać od obecnych wartości w laboratoriach. Nowotwór > Markery Jajników CA 125, CA 72-4, TPA, AFP, hCG Piersi CA 15-3, CEA, TPA, TK, p53, uPA Trzustki i dróg żółc. CA 19-9, CEA, TPA Okrężnicy, odbytnicy TPA, CEA, CA 19-9, p53 Żołądka CEA, CA 72-4, CA 19-9 Wątroby TPA, AFP Jąder AFP, hCG, TPA Prostaty PSA, fPSA, TPA, PAP Pęcherza moczowego TPA Płuc TPA, NSE, CEA, TK, p53 Mózgu, czerniak S100 Neuroblastoma HVA, VMA, NSE Chłoniak, białaczka TK, b-2 mikroglobulina Zakresy norm we krwi dla wymienionych markerów nowotworowych: CEA <4 pg/ml TPA-M <75 U/l CA 15-3 <30 U/l CA 19-9 <24 U/l CA 125 II <30 U/l CA 125 < 35 U/ml CA...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,45460640,45460640,co_to_sa_markery_.html


Temat: Pytanie o wyniki markera
Pytanie o wyniki markera Badania mojej mamy -GGTP przeszło 600, marker CEa 74,9 przy normie 0-3 , guz przełyku i zwężone światło przełyku , trudności z przełykaniem-ból. RTG nie wykluczyło zmian...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,47214605,47214605,Pytanie_o_wyniki_markera.html


Temat: nie we wałasnym imieniu
... wątroby) Nadciśnienie tętnicze i tu znów symbol Dna moczanowa Przerost prostaty Markery cea w normie afp w normie ca 19-9 wysoko ponad normę (róznie w róznych laboratoriach ale generalnie norma do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,38474891,38474891,nie_we_walasnym_imieniu.html


Temat: Do Doktora Jedrucha
Bardzo wysoki poziom markera ca 19-9 norma do 35 wskazuje na raka trzustki choć marker może być podwyższony też w iinych chorobach układu pokarmowego,AFP alfafetoproteina to marker chorób wątroby jest w normie ,podwyzszone leukocyty wysokie OB wskazują na stan nowotworowy i stan zapalny,bardzo niska hemoglobina wskazuje albo na jakieś krwawienie albo jest to wynik po operacji,nie mniej na pewno trzeba coś z tym zrobić przetoczyć krew,cea w normie lekko podwyższone transaminazy zwłaszcza alat ....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,50819372,50819372,Do_Doktora_Jedrucha.html


Temat: czy możliwe TK jamy brzusznej bez skierowania?
... poza TK warto wykonać jakieś inne badania? (w ciągu ostatnich paru miesięcy miał usg jamy brzusznej, rtg płuc, spirometrię, morfologię i marker CEA - wszystkie wyniki w normie)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,99933067,99933067,czy_mozliwe_TK_jamy_brzusznej_bez_skierowania_.html


Temat: Prosze o rade jedrucha, wszystkich
Prosze o rade jedrucha, wszystkich jak juz pisałam moja mama ma raka jelita grubego jest po operacji 1 rok . wszystkie wyniki były w normie marker CEA- wynosił z dnia 28.11.2007 r-1,50 a wyniki badań 11.28.2007r bilirubina 0.94 AST-27,ALT-30 Wynikiz sierpnia były takie: AST-26, ALT-26, Gamma GT - 81,4 IU/L a norma jest do 38,bilirubina 0,83 wszystko wzrasta moze to przezuty do...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,72726589,72726589,Prosze_o_rade_jedrucha_wszystkich.html


Temat: ob!
... na poziomie 8-15. Gdy wykryto raka zoładka (guz o srednicy blisko 8.5cm) a OB 10. Zreszta to samo było z markerem CEA najwyzszy poziom miał 1,6 a wiec w normie... Ja...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,90974739,90974739,ob_.html


Temat: Terapia celowana - nowotwór pierwotny wątroby
Oczywiście mama ma badane inne markery także. AFP, CEA - te są raczej w normie. Teraz Ca 19-9 się zwiększył co może oznaczać np przerzut na trzustkę.. I stąd mój niepokój....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,100313269,100313269,Terapia_celowana_nowotwor_pierwotny_watroby.html


Temat: rak trzustki-szybki wzrost CEA
rak trzustki-szybki wzrost CEA Proszę poradzcie coś ... Pisałam już tu jakiś czas temu, moja mama ma nieoperacyjnego raka trzustki (diagnoza grudzień2007), we wrześniu CEA wynosił 30 a teraz jest już 68 (norma jest od 0-5), CA9,19 jest cały czas w normie. Powiedzcie mi proszę czy to jest bardzo duży i gwałtowny wzrost tego CEA ( w ciągu 2 mc o 38).Lekarz ... poda jej już żadnej chemi ani nic bo to nie ma sensu (ostatni gemzar dostała w maju). Proszę powiedzcie jakbyło u Was i czego mogę się spodziewać skoro ten marker tak...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,88605600,88605600,rak_trzustki_szybki_wzrost_CEA.html


Temat: rak esicy z naciekami, lacina
Bardzo dziekuje. Stan po operacji to bylo T3 a wszystkie kolejne co miesieczne wyniki juz pokazuja T4. Czy to oznacza, ze nowotwor sie rozrasta? Markery CEA wczesniejszy wynik 2,53, teraz 2,71 (norma maks. 3,00) Co to oznacza dla nas w praktyce? Czy mozliwe beda przerzuty? Dalsze operacje? Jak bardzo zaawansowany jest nowotwor? Tato nie dostal zadnych zalecenodnosnie diety, zadnych lekow, tylko tomografia...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,89805073,89805073,rak_esicy_z_naciekami_lacina.html


Temat: POLIP (rak jelita grubego)
buraczka i marchwi.Jeszcze jedno ważne jest badanie kału na krew utajoną. Ważniejsze /wg. mnie/niż marker CEA. Ciekawe u jakiego ty lekarz dziecko byłaś.Dziwna jest ta nasza stolica. Jak chcesz więcej informacji...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,58502263,58502263,POLIP_rak_jelita_grubego_.html


Temat: markery
To coś jest nie tak do końca w Twojej interpretacji wyniku markera CEA, ponieważ prawidłowe normy wynoszą dla niepalących do 5 ng/ml, a dla palących do 10 ng/ml. Obecność komórek nowotworowych...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,59344490,59344490,markery.html


Temat: Problem z jelitem grubym...
witaj u mojego taty wszystko jest w porządku :) po operacji i chemii miał robione badania kontrolne usg jamy brzusznej, rtg płuc, rektoskopie i marker CAE (albo CEA, sama już nie wiem) wszystko jest w porządku a marker mimo tego, że jest w normie jeszcze spada więc wierze, że tacie uda a może już udało pokonać się raka!!! dodam, że nowotwór był...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,39441892,39441892,Problem_z_jelitem_grubym_.html


Temat: markery
markery witam w lipcu 2006 miałam operację usunięcia raka odbytnicy. od tego czasu miałam 3 razy sprawdzane markiery nowotworowe CEA oraz C19.9. O ile ten pierwszy urósł z poziomu 0,9 na 1,6 ( norma 5) o tyle ten drugi z poziomu 24 urósł mi na 46 (norma 37). Nie wiem co o tym mysleć... Onkolog mi powiedziała, że ten drugi tj C19.9 nie jest tak wazny jak ten pierwszy, a pierwszy jest w normie. Niepokoi mnie to... Może ktos był w podobnej sytuacji i podzieliłby się swoją wiedzą?... Nadmienię, że jestem cały czas w trakcie chemioterapii.... Jesli markery rosna i przekaraczają normy... to chyba chemia nie działa? Nie wiem już sama.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,55002515,55002515,markery.html


Temat: marker CEA
marker CEA mam pytanie o wzrost i poziom markera CEA. wiem, że norma u osób niepalących jest do 3, a stany wyższe mogą oznaczać nie tylko zmiany nowotworowe, ale też zapalenia. ... czczo) i wynik był 6,88... zrobiła już kilka badań (m.in. trzustki, która jest powiększona, ale ponoć bez niepokojących zmian, do tego dzisiejszy wynik enzymu wyszedł w normie). czy jest on podatny...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,55028403,55028403,marker_CEA.html


Temat: czy to wznowa ? interpretacja wyniku TC
... wyczytalam,Ze w moim przypadku raz na rok powinno sie robic kolonoskopie i TC, a co kwartal podstawowe badania krwi, markery i USG jamy brzusznej. Tak tez prowadzi mnie lekarz w CO...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,76439603,76439603,czy_to_wznowa_interpretacja_wyniku_TC.html


Temat: Do emgro
Chyba chodzi o marker CEA, a nie CA125, takiego jak CEA125 nie ma. Czytałem tez poprzedni wątek. Norma markera CEA dla osób niepalących wynosi do 5,0 a dla palących do 10,0. Moim zdaniem poziom tego markera jak przed operacją, w trakcie chemii oraz po jej zakończeniu jest normie, ale trudno go uznawać za czynnik wskazujący na obecność lub nieobecność choroby (komórek nowotworowych)....
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,62610500,62610500,Do_emgro.html


Temat: nowy lek "Zactima"-ostatnia szansa...
Jeszcze raz dzieki,no i trzymam kciuki by tendencja spadkowa trwala dalej,az do "w normie";) dla mnie to tez dobra wiadomosc,bo oznacza,ze jak sie cos dzieje "nie po mysli" to cea tez rosnie- u mnie ostatnio caly czas na stałym poziomie 1,25:) A JAK SIE ZMNIEJSZAJA GUZKI TO I CEA MALEJE... Trafilam gdzies w necie jeszcze na marker ca 19-9(w wikszosci przt trzustce,ale...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,63351347,63351347,nowy_lek_Zactima_ostatnia_szansa_.html


Temat: Do dziewczyn, które mają(miały) bezpłodnych mężów.
W dowiedzieć się więcej - wyniki są w normie - estradiol i AFP jedynie podwyższone, ale mam nadzieję, że to nic takiego. Za te wszystkie badania + usg zapłacilismy 800 zł...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,66491230,66491230,Do_dziewczyn_ktore_maja_mialy_bezplodnych_mezow_.html


Temat: markery i GGTP
markery i GGTP Badania mojej mamy -GGTP przeszło 600, marker CEa 74,9 przy normie 0-3 , guz przełyku i zwężone światło przełyku , trudności z przełykaniem-ból. RTG nie wykluczyło zmian rozrostowych...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,47195766,47195766,markery_i_GGTP.html


Temat: Nadmierna potliwość.
Szałwia może pomóc ale nie wolno za długo stosować. Ale przyczyna może być albo w tarczycy albo rakowa.Mój mąż też się bardzo pocił i okazało się ,że normy badań są w porządku. Ale marker CEA już zaczął się podnosić. Po tym okazało się ,ze w kale była krew. Po tym/po kolonoskopii/ okazało się ,że to atakuje rak jelita grubego.Wszystko razem i szybkie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,97330714,97330714,Nadmierna_potliwosc_.html


Temat: markery CA19-9 i CEA
Hej W zasadzie się wyjaśniło. Markery wyszły b.dobrze - CA19-9 - 0,00 U/mL przy dopuszczalnej normie 8,60 - CEA - 0,9 ng/mL przy dop. normie 13,21 tak, że raka nie mam. Ja durna cały czas miałam te normy napisane na wynikach, ale nie wiedziałam, że to właśnie normy, dopiero lekarz mnie oświecił. Dzięki i pozdrawiam Kasia
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,577,5384658,5384658,markery_CA19_9_i_CEA.html


Temat: CEA markery normy
Witam, proszę o podanie norm CEA. Moja ciocia miała wykonane badanie i ma wynik 2 ng/ml    [ -4]. Nie znalazłam w googlach nic :( Dziękuję. Pozdrawiam, Asia
Źródło: topranking.pl/1849/cea,markery,normy.php


Temat: Marker CA 125 -prośba o interpretacje wyniku
Po przygodach z torbielą, kazano mi zrobić te markery, zrobiłam i wyszedł mi wynik  CA-125 =13,92 U/ml. oraz CEA 0,98 ng/ml . Mam 29 lat.  Prosze o interpretacje wyniku, w necie nie znalazłam norm dla tych markerów. Z góry dziekuje za odpowiedzi.
Źródło: topranking.pl/1850/marker,ca,125,prosba,o,interpretacje,wyniku.php


Temat: tomografia komputerowa brzucha
... mialam! Co mam dalej robic? Mialam robione markery CEA, AFP, i CA125, wyniki wyszly ok, blizej dolnej normy,widzial je gin. Kazal mi porobic (znowu prywatnie) cala mase hormonow, a o torbieli...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,45488341,45488341,tomografia_komputerowa_brzucha.html


Temat: proszę zerknijcie na moje wyniki
aha zrobiła również CEA na komórki rakowe i wynik wyszedł tak: 0.714 norma - 2,5 a dla palących i to ja:( - 4,9) nie wiem również czy mam to świństwo ?? może powinnam mieć zero? co to oznacza?? czy ktos robił z was markery nowotworowe?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,83686237,83686237,prosze_zerknijcie_na_moje_wyniki.html


Temat: Wodobrzusze- rakj trzustki
marmotka77 napisała: > markery ok miesioac temu > przekraczaly 8600 CEA. przepraszam pomylilam sie , chodzi o marekry CA ( gdzie norma to 37.) :(:(:(
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,101284317,101284317,Wodobrzusze_rakj_trzustki.html


Temat: brak dalszych badań - rak jelita grubego
... dla świętego spokoju.Jezscze jedno doktor z poradni mówił że nawet podwyższony poziom markerów u osoby u której nie zdiagnozowano wcześniej raka nie musi świadczyc o nowotworze i odwrotnie marker w normie...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,89420281,89420281,brak_dalszych_badan_rak_jelita_grubego.html


Temat: Proszę o rade
Proszę o rade marker przed operacją CEA 125- 4,56 w trakcje chemi -1.22 po chemi 1 miesiąc -2.01 co to oznacza jaka jest norma tego markera?? co mam o tym mysleć!...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,62582110,62582110,Prosze_o_rade.html


Temat: CA125
the patient's clinical course. With surgical resection or chemotherapy, the level correlates with patient response. Thus, it is superior to other markers such as CEA. The CA125 is elevated in other ... is not itself useful in screening. Podwyzszone wartosci markera CA 125 moga wystepowac rowniez przy raku endometrium, trzustki, piersi, pluc czy jelita grubego ale wystepuja tez w czasie menstruacji, ciazy czy lagodnym przeroscie endometrium. 80% przypadkow raka jajnika objawia sie pdwyzszonym CA 125 podczas gdy w 20% marker bedzie w normie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,88690586,88690586,CA125.html


Temat: Do Kortyzol
jelita na patologii.Badanie wykazało tylko/też nie za dobrze/chroniczne zapalenie błony śluzowej jelita w miejscu blizn po usuniętych nowotworach.Badanie na śluz pozytywne.Muszę dalej brać selol,robić markery CEA co 3-y miesiące.Za 6-ć miesięcy...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,71526704,71526704,Do_Kortyzol.html


Temat: Wszystko o markerach nowotworowych
Wszystko o markerach nowotworowych Co to są markery nowotworowe? Markery nowotworowe – są to białka, hormony, cząsteczki cukrowe, lipidy, ipt., których produkcja w komórkach nowotworowych jest znacznie wyższa niż w komórkach zdrowych. Niektóre markery mogą występować w dużej ilości (mieć wysokie miana) w życiu płodowym, a potem wraz z wiekiem zanikać. Markery nowotworowe mogą służyć do rozpoznania nowotworu, monitorowania jego wzrostu, określenia rodzaju i stopnia zaawansowania oraz miejsca pochodzenia. Mogą także służyć do monitorowania skuteczności leczenia chirurgicznego, farmakologicznego lub RTG. Markery nowotworowe dostarczają informacji na temat proliferacji (podziałów komórkowych), różnicowania oraz obumierania komórek nowotworowych. W jaki sposób bada się markery nowotworowe? Markery służące do monitorowania rozwoju guza i stosowane do diagnostyki nowotworowej należą do tzw. markerów krążących. Oznacza to, że są uwalniane do krążenia ... dana osoba choruje na nowotwór biorąc pod uwagę jednokrotne oznaczenie, w którym miano danego markera jest powyżej normy. Bardziej istotne są zmiany miana danego markera w czasie! Systematyczny, ciągły przyrost świadczy najprawdopodobniej o rozroście masy nowotworowej. Więcej komórek nowotworowych „produkuje” coraz to więcej odpowiedniego antygenu. Nagły skok z poziomu normalnego, do wysokich wartości przekraczających ustalone normy, nie koniecznie świadczy o procesie nowotworowym, a wręcz może sugerować ostry proces zapalny danego narządu, z którego te markery są uwalniane (np. markery OZT). Skąd się wzięły normy? Normy, jak to zwykle bywa, są statystycznie wyliczoną linią ... jest to najwyższe stężenie danego antygenu możliwe u zdrowego człowieka. Każdy marker cechuje się dwoma podstawowymi, charakterystycznymi parametrami: specyficznością i czułością. Specyficzność – jest to odsetek pacjentów zdrowych i z chorobą łagodną, u których wartości uzyskane w teście są ujemne, (czyli poniżej wartości progowej). Im niższy jest odsetek fałszywie dodatnich wyników, tym wyższa jest specyficzność danego markera. Czułość – jest to odsetek pacjentów z chorobą nowotworową, u których wartości uzyskane w teście są dodatnie. Im niższy odsetek fałszywie ujemnych wyników, tym czułość danego markera jest wyższa. Czynniki wpływające na czułość i specyficzność Czynniki ... końcowej diagnozie. W jaki sposób powinny być oznaczane poziomy markerów? Najważniejsza jest częstość oznaczania. co najmniej jednokrotne oznaczenie przed rozpoczęciem leczenia po leczeniu radykalnym monitorowanie przez pierwsze 3 lata co 2-3 miesiące; po tym okresie co 6 miesięcy w przypadku stwierdzenia wzrostu miana określonych markerów, monitorowanie powinno być dokonywane, co 2-4 tygodnie, a nawet częściej w czasie chemioterapii oznaczenie powinno dokonywać się przed każdym kursem leczenia oraz w przypadku zmiany metody leczenia, przed jej dokonaniem w czasie leczenia RTG – w połowie leczenia oraz po jego zakończeniu Przykłady markerów oznaczanych w nowotworach poszczególnych narządów Płuco TPA, NSE, CEA, TK, p53 Żołądek CEA, CA 72-4, CA 19-9 Okrężnica, odbytnica TPA, CEA, CA19-9, p53 Prostata PSA, IPSA, TPA, PAP Jądro AFP, TPA, hCG Wątroba AFP, TPA Czerniak S100 Jajniki CA 125, CA 72-4, TPA, AFP, hCG Trzustka, drogi żółciowe CEA, TPA, CA 19-9 Zwoje współczulne, rdzeń nadnerczy NSE, HVA, VMA Pęcherz TPA Mózg S100, NSE Tarczyca Tyreoglobulina, kalcytonina Pierś CEA, TPA, CA 15-3, uPA, p53, TK Szyjka macicy, nowotwory głowy i szyi SCC Prawidłowe stężenie nie wyklucza obecności nowotworu. Umiarkowane podwyższenie markerów występuje w chorobach nienowotworowych. Badanie markerów ma znaczenie pomocnicze i nie może zastąpić badania klinicznego. Na właściwe wnioski pozwalają jedynie stężenia markerów wykonywane seryjnie w określonych odstępach czasu i w tych samych warunkach testowania.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,37372,39127319,39127319,Wszystko_o_markerach_nowotworowych.html